Śniadanie:
Jajko w koszulce zapiekane z salsą verde na grillowanym chlebie żytnim z żurawiną
Składniki:
• 2 jajka ekologiczne
• 2 kromki żytniego pełnoziarnistego chleba z żurawiną
• 1 pęczek pietruszki
• 1 pęczek koperku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę i zmniejszamy płomień. Do wody wybijamy jedno jajko w temp pokojowej łyżką kręcąc wodę dookoła jajka tak aby zachowało okrągły kształt. Po około minucie wybijamy kolejne jajko i powtarzamy czynność. Każde jajko powinno się gotować 4 minuty. Jajka po wyjęciu osuszamy i układamy na grillowanym chlebie. Natkę pietruszki i koperek siekamy i blendujemy z oliwą i czosnkiem przez około 15 sekund. Tak przygotowanym Pesto polewamy po wierzchu jaja.
Obiad:
Pieczone golonka z indyka podana z duszoną kapustą z grzybami i kaszą owsianą
Składniki:
• 2 golonki z indyka
• 150 g kaszy owsianej
• 1 mała główka kapusty białej
• 50 g suszonych podgrzybków
• 1 łyżeczka nasion kminku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 ząbek czosnku
• 2 cebule białe
• 2 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
Golonki z indyka natrzyj przyprawami i posiekanym czosnkiem i ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150˚C na około 90 minut. Zdejmij folię i podkręć temperaturę do 190˚C, aż zrumieni się skórka.Cebulę obierz i pokrój w piórka i podduś na oleju lnianym. Dodaj kminek. Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do cebuli. Grzyby namocz w zimnej wodzie. Posiekaj i dodaj do kapusty. Duś całość pod przykryciem około 30 minut.Kaszę ugotuj . Po ugotowaniu wymieszaj z kapustą.
Szaszłyki z mielonej jagnięciny z puree z brukwi i jarmużem z chilli
Składniki:
• 300 g mielonej jagnięciny z udźca
• 1 jajko
• ½ łyżeczki kminu rzymskiego
• ½ łyżeczki mielonej kolendry
• ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
• 2 ząbki czosnku
• 1 średniej wielkości brukiew
• 1 szkl mleka
• 1 szkl wody
• 100 g jarmużu
• 1 chilli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę mieszamy z przyprawami i posiekanym ząbkiem czosnku i jajkiem. Formujemy 4 mięsne kulki, każdą nabijamy na patyk do szaszłyków i formujemy na kształt walca. Grillujemy szaszłyki po 2 minuty z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego do 180˚C piekarnika na około 5-7 minut. Brukiew obieramy i kroimy na kostkę, zalewamy mlekiem z wodą i gotujemy do miękkości,odcedzamy zachowując cały płyn w misce.Brukiew blendujemu i podlewamy pozostałym płynem, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.